Tuesday, October 14, 2008

Panggilan

Telefon berdering-dering ketika saya sedang terkocoh-kocoh di dapur; menyediakan hidangan tengah hari untuk keluarga. Waktu itu minyak sedang panas di dalam kuali di atas dapur; tangan saya pula hanyir dengan bau ikan. Deringan telefon memaksa saya menghentikan semua tugasan itu. Saya matikan api dapur, saya basuh tangan hanyir bersih-bersih. Sudah-sudah saja saya mengelap tangan, panggilan terhenti. Ah.. lambat. Siapa agaknya? Saya memeriksa telefon, oh.. panggilan dari Ma. Segera saya dail kembali. Atau kadang-kadang menunggu panggilan kedua darinya.

Demikianlah selalu yang berlaku.

Panggilan telefon yang berdering-dering, biasanya tidak sempat saya jawab lantaran sibuk dengan urusan rumahtangga. Kadang-kadang telefon berdering ketika saya sedang membasuh ‘yok’ anak kecil saya. Kasihan kepada pemanggil-pemanggil saya. Maafkanlah saya..Seringkali apabila bersendirian, saya terkenangkan panggilan-panggilan yang tak terjawabkan itu. Panggilan dari manusia, boleh ditangguh-tangguhkan. Boleh ditunggu panggilan keduanya. Boleh juga jika tidak mahu dijawab. Tapi panggilan Allah, hanya sekali. Tidak tertangguh-tangguh, tiada yang kedua, tiada alasan untuk mengelak. Panggilan itu adalah panggilan agung, yang akan membawa saya menemui Tuhan. Panggilan yang akan memisahkan saya dengan segala-galanya di dunia ini.

Panggilan itu akan membawa saya pergi ke alam yang terasing dari kehidupan dunia ini. Saya akan bersendirian di sana. Tiada lagi suami dan anak-anak di sisi saya. Tiada lagi ibu dan ayah untuk menemani saya. Tiada juga rakan-rakan. Telefon bimbit saya tak akan dibawa bersama biar bagaimana canggih pun ia kerana tiada siapa yang akan memanggil saya lagi. Ia hanyalah pinjaman Tuhan sementara saya hidup di dunia; untuk menghubungkan silaturrahim sesama insan. Ia hanyalah alat.

Apa saja kebanggaan yang saya miliki di dunia ini akan saya tinggalkan begitu saja. Ruimahtangga yang aman damai, anak-anak yang soleh dan comel, suami yang dihormati, ibu bapa yang baik, mertua yang disegani, kerjaya surirumah professional, dan .. segala-galanya. Dari dunia yang sebegini meriah dan ramai, saya akan tinggal bersendirian, tertanam di dalam lubang; di dalam tanah. Saya akan terkambus dari pandangan dunia. Saya akan hilang selama-lamanya dari alam ini.

Sebelum tidur, di malam hari; ketika suasana sunyi sepi dan kegelapan menyelubungi diri, saya membayangkan keadaan saya di dalam lubang kubur yang bakal saya diami. Tilam empuk yang saya baringi akan berganti tanah hamis. Bilik yang selesa berkipas akan bertukar lubang sempit yang tiada pengudaraan. Lemaskah saya waktu itu? Hendak lari, jasad saya sudah tidak berfungsi lagi. Saya sudah hilang segala kekuatan, saya hanyalah mayat.

Waktu itu, saya tidak pasti adakah saya akan bergembira atau menangis duka. Saya tidak tahu bagaimanakah keadaan yang akan saya tempuhi. Gelapkah kubur saya? Sempitkah ia? Panaskah saya di dalamnya? Menangiskah saya untuk selama-lamanya.. lantaran penyesalan yang tidak berguna lagi? Oh Tuhan.. hamba-Mu ini gerun mengenangkan nasib 'masa depan'nya..

‘Tret tret..’ Maafkan saya, telefon saya berdering lagi.

4 comments:

  1. sapa yang telefon tuh. saya ka?? heheh

    ReplyDelete
  2. terima kasih atas peringatan ni. ajal maut tetap menjemput...

    ReplyDelete
  3. Betul.. tang basuh 'yok' tu, miss n la sokmo-sokmo pun.. heheh pandai timing miss n dih!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...